Koji program izabrati? Osigurava li program A bolju zaštitu od programa B?

Pitanje

Koji program da odaberem?

Je li ESET NOD32 Antivirus dovoljan ili trebam ESET NOD32 Internet Security? Možda ESET Smart Security Premium, čak?

Odgovor

Jednoznačnog odgovora nema.

Pravilo je: računala ili sustavi koji su u rukama vještih administratora koji znaju što žele postići i kako to postići te pritom imaju punu podršku vlasnika sustava da na to potroše koliko god je vremena i novaca potrebno i ne dopuštaju demokraciji i ljudskim pravima krajnjih korisnika da utječu na odluke - ne trebaju nikakav dodatni sigurnosni program. Kvalitetan firewall koji nema sigurnosnih propusta je u tom slučaju dovoljna zaštita.

Budući da nismo susreli takvu situaciju ni u poslovnim uvjetima, a ni u kućnim, uputno je krenuti u potragu za programima koji će preuzeti više ili manje naših odgovornosti i radnji s ciljem čuvanja podataka. Sada nastupaju i antivirusni programi.

Što se tiče zaštite osobnih računala, mi u ponudi imamo više-manje dvije razine programa: legendarni ESET NOD32 Antivirus i legendarni ESET NOD32 Antivirus s dodatnim modulima, a koji se krije pod drugim nazivima kao ESET NOD32 Internet Security i ESET NOD32 Smart Security Premium. Ova generička podjela na dvije kategorije se odnosi i na "poslovne" programe - Endpoint Antivirus je NOD32, a Endpoint Security je više-manje Internet Security, oba s modulom koji omogućuje centralizirano upravljanje.

Popis modula uključenih u programe možete pogledati na stranici https://nod32.com.hr/za-kucne-korisnike-i-male-urede/za-windows/ (držite miša na ikonici (i) i pokazat će se kratka informacija o svakom modulu). Zaštita od prijetnji je jednaka u svim našim programima za računala, tako da se programi razlikuju samo po broju dodatnih modula koji donose još jednu razinu zaštite i povećavaju vjerojatnost detekcije neželjenih radnji.

Da bismo odgovorili na pitanje "Koji program?" moramo postaviti protupitanje - "Na koji način koristite internet?" - i prema odgovoru će biti lakše odabrati program.

Ako u svojoj mreži imate redovito održavana računala i operacijski sustav te ih koristite za povremeni pristup poznatim, pouzdanim stranicama i za slanje/primanje e-poruka putem GMaila, onda vam je dovoljan ESET NOD32 Antivirus koji će se pobrinuti za većinu prijetnji koje se uspiju "probiti" do računala.

Ako pak intenzivno koristite internet i sve njegove dobrobiti i imate vrijedne podatke koje ne želite predati nekome na uvid - onda će Vam trebati i ESET NOD32 Smart Security Premium.

Važno je naglasiti da ni u jednom području života ne postoji stopostotna sigurnost i zaštita, pa tako ni u informatici. No, za razliku od drugih sfera života, informatika ima najbolje rješenje za taj problem: kvalitetan i redovit backup može nam omogućiti da se u slučaju katastrofe s podacima vratimo na stanje od jučer.

Zadnja promjena:
Avatar

Author: NORT