Koji program izabrati? Osigurava li program A bolju zaštitu od programa B?

Tema

Koji program da odaberem? Je li ESET NOD32 Antivirus dovoljan ili trebam ESET NOD32 Internet Security? Možda ESET Smart Security Premium, čak? Što ako imam server?

Uvod

Jednoznačnog odgovora nema.

Pravilo je: računala ili sustavi koji su u rukama vještih administratora koji znaju što žele postići i kako to postići te pritom imaju punu podršku vlasnika sustava da na to potroše koliko god je vremena i novaca potrebno i ne dopuštaju demokraciji i ljudskim pravima krajnjih korisnika da utječu na odluke o sigurnosti podataka – ne trebaju nikakav dodatni sigurnosni program. Kvalitetan firewall koji nema sigurnosnih propusta je u tom slučaju dovoljna zaštita.

Budući da nismo susreli takvu situaciju nigdje, uputno je krenuti u potragu za programima koji će preuzeti više ili manje naših odgovornosti i radnji s ciljem čuvanja podataka. Ovdje nastupaju i antivirusni programi.

Detalji

Što se tiče zaštite osobnih računala, mi u ponudi imamo više-manje dvije razine programa: legendarni ESET NOD32 Antivirus i legendarni ESET NOD32 Antivirus s dodatnim modulima, a koji se krije pod drugim nazivima kao ESET NOD32 Internet Security i ESET NOD32 Smart Security Premium. Ova generička podjela na dvije kategorije se odnosi i na “poslovne” programe – Endpoint Antivirus je NOD32, a Endpoint Security je više-manje Internet Security, u poslovnoj varijanti s modulom koji omogućuje centralizirano upravljanje.

Popis modula uključenih u programe možete pogledati na stranici https://nod32.com.hr/za-kucne-korisnike-i-male-urede/za-windows/ (držite miša na ikonici (i) i pokazat će se kratka informacija o svakom modulu). Zaštita od prijetnji je jednaka u svim našim programima za računala, tako da se programi razlikuju samo po broju dodatnih modula koji donose nove razine zaštite i povećavaju vjerojatnost detekcije neželjenih radnji.

I? Koji onda program da uzmem?

Da bismo odgovorili na pitanje “Koji program?” moramo postaviti protupitanje – “Na koji način koristite internet i računala?” – i prema odgovoru će biti lakše odabrati program.

• Ako u svojoj mreži imate redovito održavana računala i operacijski sustav te ih koristite za povremeni pristup poznatim, pouzdanim stranicama i za slanje/primanje e-poruka putem nekog servera koji već ima odličnu antispam zaštitu – onda vam je dovoljan ESET NOD32 Antivirus koji će se pobrinuti za većinu prijetnji koje se uspiju “probiti” do računala.

   ○ (ako imate i server i/ili želite udaljeno upravljanje: odaberite poslovnu licencu koja uključuje ESET Endpoint Antivirus)

• Ako želite malo širi opseg zaštite i/ili primate dosta neželjene pošte – odaberite ESET Internet Security.

   ○ (ako imate i server i/ili želite udaljeno upravljanje i/ili želite djelatnicima ograničiti korištenje interneta: poslovna licenca koja uključuje ESET Endpoint Security)

• Ako pak intenzivno koristite internet i sve njegove dobrobiti i imate vrijedne podatke koje ne želite predati nekome na uvid – onda će Vam trebati i ESET NOD32 Smart Security Premium

   ○ (ako imate i server i/ili želite udaljeno upravljanje – javite se našem Odjelu podrške kako bismo odabrali odgovarajući paket koji ima šifriranje podataka)

Napomena

Važno je naglasiti da ni u jednom području života ne postoji stopostotna sigurnost i zaštita, pa tako ni u informatici. No, za razliku od drugih sfera života, informatika ima najbolje rješenje za taj problem: kvalitetan i redovit backup može nam omogućiti da se u slučaju katastrofe s podacima vratimo na stanje od jučer.


vs xvs

image_pdf

Author: NORT