ESET osobni firewall – način rada i interakcija

Pitanje

Detalji

ESET-ov firewall prati i kontrolira komunikacije računala s lokalnom mrežom ili Internetom. Koristeći predefinirana pravila firewall analizira aktivnosti i odlučuje koji mrežni promet će dozvoliti ili zabraniti. Možete izabrati između četiri filtarska načina rada, svaki je dizajniran za specifični tip aplikacija ili razinu sigurnosti. Kako bi promijenili ponašanje firewalla odaberite željeni filtarski način rada.

Ovaj članak odnosi se na:

 • ESET NOD32 Internet Security (verzije 10 i novije)
 • ESET Smart Security Premium (verzije 10 i novije)
 • ESET Smart Security (verzije 9 i 10)

Odgovor

Promijenite filtarski način rada:

Video o korištenju interaktivnog načina rada ESET-ovog firewalla

 1. Otvorite glavni prozor ESET-ovog antivirusnog programa za Windowse.
 2. Otvorite prozor naprednih podešavanja (tako da pritisnete tipku F5)
 3. Kliknite na Mrežna zaštita → Firewall i raširite Osnovno
 4. U padajućem izborniku desno od Filtarski način rada odaberite Interaktivni način.
 5. Kliknite na U redu kako bi spremili promjene i zatvorili prozor naprednog podešavanja.
  Slika 1-1

Deaktivirajte osobni firewall na određeno vrijeme:

Za potrebe dijagnostike određenih problema, od vas može biti zatraženo da na određeno vrijeme deaktivirate (pauzirate) rad ESET-ovog firewalla.

 1. Otvorite glavni prozor ESET-ovog antivirusnog programa za Windowse.
 2. Kliknite na Podešavanje Mrežna zaštita
  Slika 2-1
 3. Klizač pokraj Firewall pomaknite na lijevo kako bi ga deaktivirali.
  Slika 2-2
 4. Kada klizač pokraj Firewall pomaknite na lijevo otvoriti će se potvrdni prozor s pitanjem Želite li deaktivirati firewall?.
  Odaberite koliko dugo želite deaktivirati Firewall,
  potom kliknite na Primijeni.
  Slika 2-3

Objašnjenje filtarskih načina rada:

Svaki odabrani filtarski način rada mijenja ponašanje ESET firewalla. Odabir filtarskog načina rada utiče i na zahtijevanu razinu interakcije s korisnikom.
Niže navedeni filtarski načini rada dostupni su za osobni firewall ESET Smart Security programa:

Automatski način rada — Inicijalno odabran način rada za jednostavno i praktično korištenje. Mogu biti kreirana prilagođena pravila, ali nisu zahtijevana. Automatski način rada dozvoljava sav izlazni promet za dani sustav i blokira najveći dio ulaznog prometa. Dozvoljeni ulazni promet ukljućuje promet iz pouzdane zone kao što je specificirano u IDS i naprednim mogućnostima, kao i odgovor na nedavne izlazne komunikacije.

Interaktivni način rada — Prilagođeni način konfiguracije. Mrežna komunikacija se obavlja u skladu s unaprijed definiranim pravilima. Ako ne postoje postojeća pravila koja upravljaju detektiranom komunikacijom, od korisnika će biti zatraženo da odabere da li će dopustiti ili zabraniti konekciju. Odluka za dozvolu ili zabranu komunikacije može biti spremljena kao novo pravilo za osobni firewall. Kada je novo pravilo kreirano, sve buduće konekcije tog tipa biti dozvoljene ili blokirane prema tom pravilu. Korištenjem interaktivnog načina rada korisnik će moći kreirati prilagođenu grupu pravila.
Ovaj način rada nije namijenijen za dugotrajno korištenje. ESET preporučuje da onemogućite interaktivni način rada čim uspostavite željeni set pravila za uporabu u mrežnom okružju. Budite oprezni kada odabirete interaktivni način rada u korporacijskom okružju stoga što nepažljivi korisnici mogu slučajno kreirati pravila koja bi ih mogla izložiti riziku, ili ometati njihovu sposobnost da komuniciraju preko mreže.

Način rada na temelju pravila — Način rada na temelju pravila za napredne korisnike. Mrežnim komunikacijama upravlja se na temelju korisnički definiranih pravila koja dozvoljavaju samo željene i sigurne konekcije. Sve druge nespecificirane konekcije blokirati će osobni firewall. ESET preporučuje da način rada na temelju pravila odaberete samo ako ste administrator koji namjerava kontrolirati mrežne komunikacije i znate koje aplikacije i konekcije trebaju biti omogućene a koje zabranjene.

Način rada za učenje — Automatski kreira i sprema pravila, ovaj je način rada pogodan za inicijalnu konfiguraciju osobnog firewalla. Nije potrebna interakcija korisnika, budući da ESET Smart Security sprema pravila prema unaprijed definiranim parametrima. Način rada za učenje trebalo bi koristiti samo dok sva pravila za potrebne komunikacije budu kreirana, kako bi se izbjegli sigurnosni rizici. Potom bi osobni firewall trebalo postaviti na automatski način rada s izuzecima, ili na način rada na temelju pravila.

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja


SOLN3190 SOLN3198


xfwx xfirewallx xeisx xesspx faq xfaqx

image_pdf

Author: NORT