Kako koristiti zaštitu bankarstva i plaćanja?

Pitanje

 • ESET NOD32 Internet Security, ESET Smart Security Premium (i ESET Smart Security verzije 9 i 10), uključuju i zaštitu bankarstva i plaćanja (Banking and Payment protection)
 • Što je zaštita bankarstva i plaćanja i kako ju koristiti?

Detalji

Ovaj članak odnosi se na:

 • ESET NOD32 Internet Security (verzije 10 i noviji)
 • ESET Smart Security Premium (verzije 10 i noviji)
 • ESET Smart Security (verzije 9 i 10)

Restart računala je obavezan nakon instlacije ESET Internet Security, ESET Smart Security Premium (ili ESET Smart Security) programa, kako bi se mogla omogućiti puna funkcionalnost Zaštite bankarstva i plaćanja. Korištenje zaštićenog preglednika bez restartanja sačuvati će korisnika od potencijalnih sigurnosnih prijetnji, ali neće šifrirati podatke niti ih zaštititi od keylogger malicioznih programa.

Odgovor

Zaštita bankarstva i plaćanja dodatni je sloj zaštite osmišljen za zaštitu financijskih podataka tijekom mrežnih transakcija, osigurava da su sve online transakcije zaštićene u povjerljivom i osiguranom okružju.
Nakon instalacije gore navedenih ESET-ovih programa neophodno je restartati računalo da se omogući puna funkcionalnost zaštite bankarstva i plaćanja. Korištenje sigurnog web preglednika bez restarta računala štititi će korisnike od potencijalnih sigurnosnih rizika, no neće štititi podatke od keyloggera.

Gore navedeni ESET-ovi programi sadrže ugrađeni popis predefiniranih web stranica čije otvaranje će aktivirati ESET-ov zaštićeni web preglednik. Zaštićeni preglednik šifrira komunikaciju između tipkovnice na računalu i web preglednika kako bi pružio dodatni stupanj zaštite protiv keyloggera za bankovne transakcije, brojeve kreditnih kartica i druge osjetljive privatne podatke. U odjeljku konfiguracije programa možete dodati web-mjesto ili urediti popis web-mjesta. U većini slučajeva zaštita bankarstva i plaćanja pokreće se u zadanom pregledniku nakon što pokrenete otvaranje poznate web stranice za bankarstvo.

| Sistemski zahtjevi | Poznati problemi | Otvaranje zaštite bankovnih plaćanja |
| Dodavanje ili uklanjanje web stranica banaka | Pauziranje ili onemogućavanje zaštite bankovnih plaćanja |

Sistemski zahtjevi

Za sigurno pregledavanje weba nužna je upotreba šifrirane HTTPS komunikacije. Da biste se mogli koristiti sigurnim pregledavanjem, internetski preglednik koji koristite mora zadovoljavati minimalne zahtjeve navedene u nastavku:

 • Mozilla Firefox (od 24.0.0.0+).
 • Microsoft Edge (chromium) (od 83.0.0.0+)
 • Google Chrome (od 30.0.0.0+).
 • Internet Explorer (od 8.0.0.0+)
  Mi preporučujemo da ako ga baš morate koristiti da koristite Internet Explorer verzije 11.

Ako zadani web preglednik na računalu koje koristite nije podržan (na primjer Opera ili Safari), zaštićeni preglednik otvoriti će se u Internet Exploreru.

Kako postaviti Internet Explorer kao zadani web preglednik?

Ako želite kao zadani preglednik koristiti Internet Explorer, tada pratite niže navedene upute:

 • Otvorite Internet Explorer i kliknite na ToolsInternet options.
 • Odaberite karticu Programs,
  tamo kliknite na Make Internet Explorer the default browser
  i potvrdite odabir tako da kliknete na Apply ili OK.
Slika 1-1

Poznati problemi:

 • Neke starije verzije Google Chrome preglednika više nisu podržane – ESET i mi preporučujemo da koristite najnovije verzije tog preglednika.
 • Kako bi osigurali kompatibilnost, najnovije verzije preglednika možda neće biti podržane u početnom izdanju. Ako ste preglednik ažurirali na najnoviju verziju koja nije podržana, možete otvoriti zaštićeni web preglednik.
 • Web preglednik pokrenut iz Windows Metro okružja (Windowsi 8 i 8.1) nije podržan.
 • Windows XP 64-bita nije podržan.

Otvaranje zaštite bankovnih plaćanja (Zaštićeni preglednik)

Zaštićeni preglednik možete otvoriti direktno iz kartica Početak (Home) ili Alati (Tools) u ESET GUI,
ili otvaranjem instalirane aplikacije ESET Zaštita bankovnih plaćanja .

Slika 1-2

Zaštićeni preglednik ima zeleni obrub.

Slika 1-3

Dodavanje ili uklanjanje web stranica banaka

ESET NOD32 Internet Security (sve verzije od 9 na dalje), ESET Smart Security Premium (sve verzije od 10 na dalje) ili ESET Smart Security (samo verzije 9 i 10) sadrže ugrađeni popis unaprijed definiranih web stranica koje će aktivirati otvaranje zaštićenog web preglednika.
Imate mogućnost zapamtiti odabir za takvu web stranicu, ili da svaki puta kada ju otvarate budete pitani to pitanje.

Slika 2-1

Željenu web stranicu možete dodati na taj popis ili editirati listu web stranica koje se već nalaze na tom popisu.
U ESET-ovim programima koji imaju Zaštitu bankarskih usluga otvorite Napredno podešavanje (F5) → Web i e-poštaZaštita bankarstva i plaćanja Uredi.

Slika 2-2

Na taj popis možete dodati novu web stranicu ili uređivati listu postojećih web stranica tako da kliknete na Dodaj ili Uredi.
Isto tako možete iz popisa zaštićenih web stranica izbrisati željenu stranicu tako da ju označite a potom kliknete na Izbriši.

Slika 2-3

Pauziranje ili onemogućavanje zaštite bankovnih plaćanja

Konfiguraciju zaštićenih web stranica i ostale opcije možete otvoriti tako da u glavnom prozoru ESET NOD32 Internet Security, ESET Smart Security Premium ili ESET Smart Security (verzije 9 ili 10) programa kliknete na PodešavanjeSigurnosni alati.

U tom ekranu kliknite na ikonu zupčanika pokraj Zaštita za bankarstvo i plaćanje da otvorite prozor konfiguracije zaštićenih web stranica.

U prozoru Sigurnosni alati kliknite na zeleni klizač pokraj Zaštita za bankarstvo i plaćanje da pauzirate ili onemogućite tu zaštitu.

Ako pauzirate zaštitu, zaštićeni preglednik neće se otvoriti kada posjetite web stranicu banke.

Slika 3-1

Ako odaberete Trajno deaktiviraj, bit će zahtijevan restart računala.
Dok je ta zaštita onemogućena, podaci se ne kriptiraju i upravljački program (driver) za zaštitu od keyloggera nije omogućen.

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja

Pogledajte video (na engleskom) o korištenju zaštite bankovnih plaćanja:


SOLN5657


xnortx xbppx xhowtox xkakodax

image_pdf

Author: NORT