Savjeti za provođenje backupa za kućne korisnike i male urede

Pitanje

 • Kako raditi backup (sigurnosnu pohranu) podataka?

Detalji

U IT industriji, backup (sigurnosna kopija) ili proces backupa se odnosi na kopiranje podataka radi povrata u slučaju oštećenja i/ili nedostupnosti.
Od pojave prvih računala iskristaliziralo se i osnovno pravilo računalne sigurnosti podataka:
Bez backupa nema sigurnosti (“No backup, no security”).

Rješenje

Kao posljedica mnogobrojnih ransomware napada (Cryptolocker / FileCoder) koji šifriraju sve korisničke datoteke na napadnutim računalima i svim dostupnim mapama, kod korisnika računala malo je podignuta svijest o backupu. Međutim, ako se backup ne napravi na ispravan način i tako spremljeni podaci će biti šifrirani, odnosno nedostupni. Virusi su samo jedna od situacija koje mogu dovesti do gubitka podataka – kvarovi, elementarne nepogode, udar struje, krađa, sabotaža, nepažnja, pogreška u softveru, … itd.

Ove upute prvenstveno se odnose na backup za kućne korisnike i male urede (jer bi iole veće organizacije već odavno morale imati organiziran sofisticiraniji sustav arhiviranja računalnih podataka). No, neka od navedenih pravila mogu se primijeniti i u većim poslovnim okruženjima.

 1. Backup obavljajte naizmjenično na najmanje dva neovisna medija za pohranu podataka (vanjski diskovi, USB mediji, CD, DVD, …).
  Treba imati na umu da se i medij za backup može “pokvariti”, a prema Murphyjevom zakonu to će se dogoditi upravo kad izgubite podatke na računalu.
 2. Backup je najpraktičnije pokrenuti nakon posla. Za to vrijeme “isključite Internet” (osim, naravno, ako za backup koristite cloud diskove), a nakon backupa isključite i računalo.
  Ovaj postupak može se provesti automatizirano, npr. skriptom za logoff ili shutdown koja će se automatski pokrenuti kad se korisnik odjavi na kraju radnog dana.
 3. Dobro je svakodnevno raditi diferencijalni backup (spremanje novih i promijenjenih dokumenata), a jednom tjedno full (sve važne datoteke).
  Uz današnji veliki kapacitet i brzinu te nisku cijenu diskova nije za odbaciti ni opcija svakodnevnog full backupa što može poprilično pojednostaviti postupak povrata podataka.
 4. Ako se radi o manjoj količini podataka možete koristiti i CD/DVD/BR medije.
  U tom slučaju predlažemo full backup svaki puta.
 5. Svi Windowsi uključuju nekakve opcije za backup.
  Više informacija o postupku možete pronaći pri kraju stranice ili ih zatražiti od Microsoftove podrške
 6. Ako imate virtualno okruženje – VirtualBox, Hyper-V i sl. – backup je najjednostavnije napraviti tako da kreirate “snapshot” ili “checkpoint” ili što već nudi vaš program za virtualizaciju
 7. Na tržištu ima besplatnh i odličnih programa za backup.
  Ali i običan copy mape “My Documents” i paste na USB stick je odlično rješenje (pogledajte video).
 8. Odmah po završetku backupa isključite vanjski disk iz računala (File manager –> Eject) ili koristite programe koji to čine automatski:
  • ako koristite mapirane i/ili cloud diskove (npr. NET  USE  X:  \\SERVER\FOLDER), poslije backupa ih uklonite (NET USE X: /D)
  • USB diskove/memorije možete ukloniti naredbom MOUNTVOL
  • ako nakon backupa isključujete računalo – vanjske diskove zamijenite ujutro prije uključivanja računala
 9. U idealnim uvjetima disk na koji je snimljena zadnja generacija backupa odnijeti ćete na drugu lokaciju (u drugi ured, doma, u trezor, …)
 10. Image diskova je najpraktičnije rješenje (moderne verzije Windowsa imaju ugrađenu tu opciju)
 11. Ako samo jedan korisnik radi na računalu – u backup uključite mapu “My Documents” i sve dodatne mape gdje se spremaju dokumenti, slike, glazba, baze podataka, e-pošta, …
  Ako je više korisnika jednog računala – najjednostavnije je backup pokrenuti pod nekim računom koji ima pravo čitanja svih mapa;
  uključite mape “C:\Users” ili “C:\Documents and Settings” te sve dodatne mape gdje se spremaju dokumenti, slike, glazba, baze podataka, …
 12. Ako za backup možete koristiti samo disk ili mapu koja je stalno “priključena” (npr. disk M: ili \serverackup):
  • ukinite svim korisnicima sva prava u tim mapama (read, write, delete, rename, …)
  • Administratoru dajte samo pravo čitanja (read) – ako treba napraviti Restore
  • kreirajte korisnika npr. BkpRobot i dajte mu samo pravo pisanja (write)
  • program za backup pokrećite isključivo pod korisničkim računom BkpRobot (naredbom “RunAs”)
 13. Cloud diskovi su dobro rješenje (Mega, GoogleDrive, SkyDrive, …) ali ih nemojte držati stalno online nego samo za vrijeme backupa.
  • Cloud diskovi s opcijom versioning (čuvanje prethodnih verzija dokumenata) su još bolje rješenje
  • Naravno, trebate razmisliti o osjetljivosti i tajnosti svojih podataka i želite li ih eventualno davati na uvid, u ruke i na čuvanje trećim tvrtkama i troslovnim sigurnosnim organizacijama koje imaju pristup vašim online diskovima
 14. Korisno je i šifrirati backup
  Držite li kopije datoteka na USB sticku, postoji mogućnost da USB medij izgubite. Ako su podaci na njemu kvalitetno šifrirani, ne morate brinuti za tajnost – nitko neće moći otvoriti dokumente bez poznavanja šifre.
  ESET u ponudi odnedavno ima i Deslock+ tj. ESET Endpoint Encryption (EEE) – kvalitetan profesionalni sustav za šifriranje datoteka i diskova
 15. Na kraju, obratite pažnju i na životni vijek uređaja/medija za pohranu podataka (njihov rok trajanja).
  Diskovi i trake su mehanički uređaji. Kao i sve ostale mehaničke komponente s vremenom će se istrošiti. Optički mediji mogu biti ogrebeni ili s vremenom degradirati. USB mediji mogu zapisivati samo ograničeni broj uputa.
  S tim na umu trebali biste razmisliti koliko dugo želite da se sigurna kopija vaših podataka čuva na određenom mediju i da taj medij povremeno mijenjate novim.

Dodatne informacije


xbackupx ximagex xsnapshotx


image_pdf

Author: NORT