Prestanak podrške za Microsoft Windows XP i ESET-ovi programi

Problem

  • Nakon 08.04.2014, Microsoft više ne pruža sistemske nadogradnje za Windows XP SP3 sustave
  • ESET i dalje podržava Microsoft Windows XP operacijski sustav.
    Do kraja 2017-e godine činio je to najnovijim 32-bitnim i 64-bitnim verzijama ESET programa (u daljnjem tekstu ovo je označeno kao “period podrške” – engleski “support period”).

Detalji

Redovita nadogradnja svakog programa je jedna od ključnih komponenti u računalnoj sigurnosti. Izostanak nadogradnje operacijskog sustava predstavlja možda najveći problem u sigurnosti kojega nijedan program, a tako ni antivirusni, ne može riješiti. ESET-ovi programi će nastaviti štititi računalo od prijetnji iz kategorije virusa, trojanaca i sl. no propusti u OS-u su velika i šira prijetnja.
Uzmimo na primjer zamišljeni slučaj da se otkrije propust u Windows XP koji napadaču omogućuje da neovlašteno preuzme kontrolu, a Microsoft ne isporuči zakrpu koja bi tu grešku brzo otklonila – napadač će imati mogućnost srušiti i blokirati i antivirusne programe (jer ima kontrolu nad operacijskim sustavom), te na tom području omogućiti aktivnosti virusima, crvima, …
Takva eventualna ranjivost OS-a nikada neće biti uklonjena, pa će računalo i antivirusni programi u tim uvjetima bili trajno izloženi opasnosti.
Korisnicima se stoga savjetuje da ako još uvijek koriste Windows XP a to mogu učiniti – čim prije zamijene taj OS novijim, ili promijene računala na kojima imaju Windows XP novijima s drugim operacijskim sustavom (na primjer sa Windows 10)

Rješenje

Provjerite sistemske zahtjeve:

Prije instalacije bilo kojeg ESET-ovog programa na Windows XP, osigurajte da to računalo zadovoljava sistemske zahtjeve ESET-ovih proizvoda.
Kliknite na odgovarajući link da vidite sistemske zahtjeve za ESET-ove programe:

  • Kako biste održali najviši stupanj sigurnosti, ESET predlaže da nadogradite operacijski sustav računala ili da premjestite važne podatke na računalo s novijim operacijskim sustavom.
  • Ako baš morate nastavti koristiti računala s Windows XP operacijskim sustavom odvojite ih u posebnu (odvojenu) mrežu ili segment mreže, a po mogućnosti ne koristite ih za pristup Internetu.
  • ESET preporučuje i da koristite najnovije verzije ESET-ovih programa za koje ste kupili licence, kako biste održali najviši mogući stupanj zaštite sa zastarjelim Windows XP operacijskim sustavom.

Kućni korisnici i mali uredi: Koji ESET-ov program imam instaliran na računalu i da li je to najnovija verzija?

Poslovni korisnici: Imam li najnoviju verziju ESET Remote Administrator / ESET endpoint programa?

 

Za više informacija

Pročitajte sljedeće članke na ESET-ovom blogu da biste saznali više o posljedicama prestanka Microsoftove podrške za Windows XP:


SOLN3507


Ključne riječi: xnortx eol endoflife endofsupport end of life end of support xwxpx xwinxpx eolxp xpeolx eolxp

image_pdf

Author: NORT