Što je potencijalno nepoželjna aplikacija?

Pitanje

  • Ne znate što je potencijalno nepoželjna aplikacija
  • Pri pokretanju instalacije ESET antivirusnog programa upitani ste želite li omogućiti otkrivanje potencijalno nepoželjnih aplikacija
  • Na računalu se nalazi aplikacija koju je ESET označio kao potencijalno nepoželjnu aplikaciju
  • ESET-ov program upozorio je da pokušavate pristupiti web stranici s potencijalno nepoželjnim sadržajem

 

Odgovor

 

Potencijalno nepoželjna aplikacija

Potencijalno nepoželjna aplikacija (PUA) je program koji sadrži adware, instalira alatne trake (toolbars), prati (špijunira) ponašanje korisnika na Internetu, ili ima druge nejasne ili prikrivene ciljeve. Postoje neke situacije u kojima korisnik može osjetiti da prednosti potencijalno nepoželjne aplikacije nadvladavaju rizike. Zbog tog razloga ESET potencijalno nepoželjnim aplikacijama dodjeljuje kategoriju nižeg rizika u usporedbi s drugim malicioznim programima kao što su na primjer trojanci ili crvi.

Dok instalirate ESET-ove sigurnosne programe, možete odlučiti da li želite aktivirati otkrivanje PUA – kao što je prikazano ovdje ispod (slika 1-1):
(mi preporučujemo da odaberete opciju Aktiviraj otkrivanje potencijalno nepoželjnih aplikacija)

Slika 1-1

Ove postavke mogu se mijenjati u postavkama ESET programa u bilo koje vrijeme.
Kliknite na link ovdje ispod za detaljne instrukcije o mijenjanju tih postavki:

 

Upozorenje – Pronađena je potencijalna prijetnja

Kada ESET otkrije potencijalno nepoželjnu aplikaciju, možete odabrati koju akciju želite poduzeti (Pogledajte sliku 1-2 za primjer):

  • Prekini vezu: Ova opcija prekida akciju i sprječava ulaz potencijalno nepoželjne aplikacije na računalo.
  • Zanemari: Ova opcija dopušta ulaz potencijalno nepoželjne aplikacije na računalo.
  • Izuzmi popis od otkrivanja: Ako želite dopustiti da se ta aplikacija i u budućnosti pokreće na računalu bez prekidanja, kliknite na Prikaži napredne mogućnosti i odaberite potvrdni okvir pokraj Izuzmi potpis od otkrivanja.

 

Slika 1-2

 

Potencijalno nepoželjne aplikacije – dodaci programima (eng: software wrappers)

Dodaci programima su posebne modifikacije aplikacija (ili alati) koje koriste pojedini web portali koji nude preuzimanje različitih programa. Ti posebni alati instaliraju programe koje ste vi namjeravali preuzeti ali uz to instaliraju i dodatni nepoželjni softver, kao što su alatne trake (toolbars) ili adware. Tako dodani softver može napraviti promjene na web preglednicima i postavkama pretraživanja. Isto tako ti web portali ne obavještavaju proizvođače softvera niti korisnike koji žele preuzeti taj softver da su izvršene modifikacije i da nije lako vratiti postavke na prethodno stanje. Zbog toga ESET klasificira te dodatke programima kao posebne tipove potencijalno nepoželjnih aplikacija te tako omogućuje korisnicima da sami odluče žele li provesti takav download ili ne.

 

Potencijalno nepoželjne aplikacije – Čistači baze registara

Čistači baze registara su programi koji sugeriraju da Windows baza registara zahtijeva redovito održavanje i čišćenje. Korištenje čistača baza registara može uključiti dodatne rizike na računala na kojima se provodi. Dodatno, neki čistači baze registara iznose nekvalificirane, neprovjerljive ili na drugi način neodržive tvrdnje o koristima koje pružaju i/ili generiraju obmanjujuća izvješća o računalnom sustavu bazirana na rezultatima “besplatnog skeniranja”.
Ove lažne tvrdnje i izvješća nastoje vas uvjeriti da kupite punu verziju ili pretplatu, uobičajeno bez da dozvole da isprobate tako reklamirani čistač baze registara prije kupovine. Zbog tih razloga, ESET klasificira takve programe kao PUA i omogućava da ih blokirate.

 

Potencijalno nepoželjni sadržaj

Ako je omogućena detekcija PUA u ESET-ovom programu, web stranice koje imaju reputaciju promoviranja PUA ili imaju reputaciju da zavaravaju korisnike kako bi obavljali radnje koje bi mogle imati negativne posljedice na njihov sustav ili doživljaj pregledavanja Interneta bit će blokirane kao potencijalno nepoželjni sadržaj.
Ako primite obavijest da je web stranica kojoj pokušavate pristupiti kategorizirana kao stranica s potencijalno nepoželjnim sadržajem možete kliknuti na Vrati se natrag kako bi se udaljili od takve web stranice, ili možete kliknuti na Zanemari i nastavi kako bi omogućili takvoj stranici da se učita (kao što je prikazano na slici 1-3 ovdje ispod):

Slika 1-3

 

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja


SOLN2629 pua xpuax


image_pdf

Author: NORT