Zašto ikona statusa zaštite mijenja boju i što znači svaka boja?

Pitanje

 • Zašto ikona statusa zaštite u ESET-ovim programima mijenja boju i što znači svaka boja?

Odgovor

ESET-ov sigurnosni program prikazuje trenutnu razinu zaštite na računalu, što možete vidjeti u glavnom prozoru ESET programa i u ESET ikoni u sistemskoj traci (pokraj sistemskog sata) Windows operacijskog sustava.

Ne vidim ESET ikonu u sistemskoj traci

Ako ne vidite ESET ikonu u sistemskoj traci Windowsa, postupite prema uputama iz ovog članka baze znanja.

Status zaštite može imati jednu od sljedeće tri boje:

 

Zelena – Zaštićeni ste

Zelena ikona statusa zaštite s bijelom kvačicom znači da je računalo u potpunosti zaštićeno. Istovremeno, u sistemskoj traci (pokraj sistemskog sata) bit će prikazana oznaka . U sistemskoj traci to izgleda ovako:

 • Web i e-mail: Ako je Antispam zaštita onemogućena, bit će označena žutom bojom statusa sigurnosne obavijesti; međutim status zaštite računala neće se promijeniti zato što Antispam modul štiti samo e-mail.
 • Dostupne su nadogradnje Windows operacijskog sustava: Kada nadogradnje operacijskog sustava računala postanu dostupne, u području obavijesti Windows operacijskog sustava možete vidjeti ovakvu ikonu ESET programa , ili u početnom ekranu ESET programa možete primijetiti poruku “Operacijski sustav nije ažuriran” (“Operating System is not up to date”). U sistemskoj traci to izgleda ovako:

Ako želite promijeniti opširnost tih obavijesti ili ih u potpunosti onemogućiti, postupite prema uputama iz ovog članka baze znanja:

Slika 1-1

 

Žuta – Potrebna je pozornost

Žuti status zaštite s bijelim uskličnikom označava da ESET-ov program zahtijeva vašu pozornost. Žuta ikona označava da je Zaštita web pristupa ili Zaštita klijenta e-pošte onemogućena, da postoji problem s nadogradnjom programa (zastarjela baza podataka virusnih potpisa, onemogućena aktualizacija) ili da se bliži datum isteka licence. U sistemskoj traci to izgleda ovako:

Općenito, ikonu statusa zaštite možete vratiti na maksimalnu zaštitu (zelenu boju) prateći instrukcije u prozoru upozorenja ispod žute ikone statusa zaštite.

 • Licenca ističe za 14 dana: Ikona statusa zaštite će požutjeti kada licenca ESET-ovog sigurnosnog programa ima 14 dana (ili manje) do isteka.
  Kada licenca istekne, ESET-ov program neće se moći aktualizirati i status zaštite će se promijeniti u crvenu boju.
  Instrukcije za obnovu licence dostupne su ovdje.
 • Preporučen je restart računala: Status zaštite će požutjeti kada nadogradite ESET program na noviju verziju. Nakon restarta status zaštite ponovno će biti zelene boje.
 • Ako onemogućite Zaštitu klijenta e-pošte ili Zaštitu web pristupa, ikona statusa zaštite će požutjeti.
 • Ako u modulu Mreža odaberete Blokiraj sav mrežni promet: prekini vezu s mrežom, ikona statusa zaštite će požutjeti zato što će mrežni servisi kao što je aktualizacija postati nedostupni.
 • Ako je omogućen Način rada za igranje, svi planirani zadaci bit će zaustavljeni i ikona statusa zaštite će požutjeti.

Slika 1-2

 

Crvena – Sigurnosno upozorenje

Crveni status zaštite s bijelim uskličnikom prikazuje se kada nije osigurana maksimalna zaštita i računalo je ranjivo na prijetnje. Jedan ili oba modula Antivirus/antispyware zaštite ili modul osobnog firewalla mogu imati crvene uskličnike pored njih. Općenito, vidjet ćete poruku upozorenja koja objašnjava zašto nije osigurana maksimalna zaštita i koje su preporučene akcije da se to riješi. U sistemskoj traci to izgleda ovako:

 • Program nije aktiviran: Ovaj problem signaliziran je crvenim upozorenjem i sigurnosnom obavijesti pored stavke Računalo.
  ESET -ov antivirusni program za Windowse možete aktivirati iz menija programa koristeći opciju Aktiviraj (rezidentnu zaštitu sistemskih datoteka).
 • Korisnički podaci nisu pravilno uneseni: Ako se ikona statusa zaštite promijeni u crvenu odmah po instalaciji ESET-ovog antivirusnog programa, provjerite da li su ispravno uneseni korisnički podaci (licenčni ključ).
  Pogrešno uneseni korisnički podaci onemogućiti će aktualizaciju ESET-ovog programa.
 • Ako je onemogućen jedan od kritičnih modula ESET sigurnosnog programa, kao što je Rezidentna zaštita, ikona statusa zaštite će pocrveniti.
  Za više informacija o isključivanju pojedinih datoteka od skeniranja bez potpunog onemogućavanja rezidentne zaštite pročitajte ovaj članak baze znanja
  Kako u ESET-ovom programu za Windowse određenu datoteku ili mapu izuzeti od skeniranja?

   

 • Licenca je istekla: ikona statusa zaštite će pocrveniti nakon što licenca istekne. Instrukcije za obnovu licence dostupne su ovdje.
 • Ikona statusa zaštite je crvena jer je deaktiviran ESET osobni firewall. Možete ga ponovno omogućiti tako da kliknete na Aktiviraj filtarski način rada.

Slika 1-3

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja

(posljednji puta revidirano 13.04.2018)
SOLN2248

image_pdf

Author: NORT