Radnje koje treba poduzeti zbog promjene certifikata za potpisivanje koda ESET-ovih programa za Windowse

Pitanje

 • ESET-ov program javlja “ program je zastario” (“Your ESET product is outdated“)

Sažetak

Dana 20.07.2019. će isteći stari ESET-ovi SHA1 i SHA256 certifikati za potpisivanje koda. ESET je već pribavio nove zamjenske certifikate.
S ciljem da nastave primati aktualizacije, korisnici starijih ESET-ovih programa trebaju provesti nadogradnju na najnovije verzije (odnosno one koje podržavaju korištenje novijih certifikata).

Ovaj članak odnosi se na sve dolje navedene ESET-ove programe za Windows 10, 8 i 7.
Za potpuni popis verzija zahvaćenih ESET-ovih programa pogledajte ovdje

Odgovor

Detalji
Budući da će uskoro isteći ESET-ovi SHA1 i SHA256 certifikati za potpisivanje koda, ESET je pribavio nove zamjenske certifikate za potpisivanje koda za Windows programe.
Međutim stare verzije ESET-ovih programa koje su bile objavljene prije 10-og mjeseca 2017. godine nisu spremne za promjenu certifikata. Zbog toga korisnici tih ESET-ovih programa trebaju provesti nadogradnju na nove verzije koje podržavaju zamjenu tih certifikata. Za popis verzija zahvaćenih ESET-ovih programa pogledajte ovdje ispod.

Datum isteka zadnjeg od tih certifikata je 20.07.2019, i nakon tog datuma korisnici zahvaćenih ESET-ovih programa neće moći vršiti aktualizacije modula kao što je na primjer modul za detekcije. ESET razumije da mnogi korisnici trebaju unaprijed planirati nadogradnje programa i da im neće biti moguće provesti nadogradnje ESET-ovih programa prije navedenog datuma. U cilju da korisnicima omogući više vremena za provođenje nadogradnji ESET je pripremio unaprijeđenu verziju odgovarajućeg modula koja je potpisana i sa starim i sa novim certifikatom. Ovo će omogućiti da instalirani ESET-ovi programi primaju aktualizacije potpisane novim certifikatima prije 20.07.2019, kao i prije nadogradnje ESET-ovih programa na nove verzije. Ovaj modul bit će distribuiran svim ESET-ovim korisnicima prije 20.07.2019.

Bez obzira na to ESET poziva korisnike pogođenih programa da čim je prije moguće izvrše nadogradnju, stoga što ovo nije stalno rješenje i ovaj modul će eventualno izgubiti podršku za stare certifikate. Iako ESET planira održavati ovaj modul u tom stanju dovoljno dugo da omogući nesmetanu planiranu nadogradnju, bilo kakve nepredviđene potrebe za ažuriranjem tog modula nakon 20.07.2019 uzrokovati će probleme i zbog toga nije preporučeno odgađati ove nadogradnje.
ESET-ovi zahvaćeni programi uskoro će obavijestiti korisnike o nužnoj nadogradnji putem upozorenja u statusu zaštite programa. Ovaj status bit će prenijet i u ESET Security management Centar 7.x / ESET Remote Administrator 6.x, tako da administratori zahvaćenih računala mogu primijetiti upozorenje te pripremiti i provesti nadogradnju.

Zahvaćeni ESET-ovi programi

Za poslovne korisnike (Business Edition):

 • ESET Endpoint Security, ESET Endpoint Antivirus
  verzije 6.6.0.0 – 6.6.2063.x

Za kućne korisnike i male urede:

 • ESET NOD32 Antivirus, ESET NOD32 Internet Security, ESET Smart Security Premium, ESET Smart Security
  verzije 10.0.0.x – 10.0.398.x
  verzije 10.1.0.x – 10.1.234.x
  verzije 11.0.0.x – 11.0.143.x

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja


CA7304 outdated zastario xoutdatedx youresetproductisoutdated programjezastario


image_pdf

Author: NORT