Kako radi Anti-Phishing u ESET-ovim programima?

Pitanje

 • Što je "phishing"?
 • Dobili ste poruku upozorenja "Upozorenje: potencijalni pokušaj phishinga" ("Warning: Potential phishing threat") kada pokušate posjetiti određene web stranice ili domene
 • Kako prijaviti phishing web stranicu ili prijaviti lažno pozitivnu prijavu phishing web stranice?
 • Kako aktivirati / deaktivirati Anti-Phishing značajku u ESET-ovim programima?

Detalji

Anti-Phishing tehnologija štiti od pokušaja krađe osjetljivih informacija kao što su korisnička imena, lozinke, bankovni podaci ili podaci s kreditnih kartica od strane lažnih web stranica koje se predstavljaju kao legitimne wb stranice.
Kada računalo pokuša pristupiti web adresi (URL) ESET ju uspoređuje s bazom poznatih phishing web stranica. Ako se pronađe pandan, veza s URL-om će biti prekinuta, i bit će prikazana poruka upozorenja. Međutim imate opciju da nastavite na URL na rizik ili da prijavite URL kao lažno pozitivno upozorenje.
ESET redovito aktualizira anti-phishing bazu (računala korisnika dobivaju informacije o novim phishing pijetnjama svakih 20 minuta). Ta baza sadrži i informacije od ESET-ovih partnera.

Odgovor

ESET Smart Security Premium, ESET Internet Security, ESET NOD32 Antivirus (i ESET Smart Security) pružaju Anti-Phishing zaštitu koja omogućava da blokirate web stranice koje distribuiraju phishing sadržaj.

ESET i mi striktno preporučujemo da ostavite Anti-phishing omogućen (Anti-Phishing je omogućen prema inicijalno podešenim postavkama).

Upozorenje o potencijalnom pokušaju phishinga

Kada pristupite phishing web stranici, u web pregledniku dobiti ćete niže prikazanu obavijest (pogledajte sliku 1-1). U isto vrijeme ESET-ov program prikazati će i upozorenje prikazano na slici 1-2.
Ako kliknete na "Zanemari prijetnju", možete pristupiti toj web stranici bez primanja poruke upozorenja.
Nije preporučljivo pristupati web stranicama koje su bile identificirane kao potencijalne phishing stranice.

Slika 1-1
Slika 1-2

ESET-u prijavite phishing web stanicu

Prijavljivanje potencijalno malicioznih web stranica ESET-u doprinosi online sigurnosti drugih ESET-ovih korisnika tako što time upzoravate ESET-ove stručnjake o potencijalno malicioznom sadržaju koji bi ESET trebao otkrivati.
Ako želite prijaviti phishing / maliciozne web stranice ESET-u radi analize, ili ESET-u prijaviti sigurne web stranice za koje želite da budu uklonjene s ESET-ove crne liste (balakclist), posjetite sljedeće ESET-ove web stranice:

 • Prijavite stranicu za phishing
  Web stranica za koju znate ili sumnjate da je phishing web stranica nije detektirana od strane ESET-ovih programa. Sadržaj koji ćete ovdje dodati može biti dodan u crnu listu (blacklilst) ako analiza pokaže da je s te web stranice distribuiran maliciozni sadržaj.
 • Prijavite neispravno identificiran phishing
  Web stranica za koju znate da je sigurna, detektirana je kao prijetnja. Sadržaj koji je prijavljen kao lažno pozitivan (neisravno identificiran) ponovo će posjetiti ESET-ovi sigurnosni stručnjaci, pa ako procijene da je siguran ukloniti će ga s crne liste.

Porukom e-pošte prijavite stranicu za phishing ili neispravno identificiran phishing

Izvještaje o phishing web stranicama ili neispravno identificiranom phishingu pošaljite na adresu e-pošte samples@eset.com.
Molimo da kao subjekt poruke koristite opis (kao npr pronađena Phishing stranica, ili slično) a u tijelu poruke osim linka dostavite koliko god vam je moguće informacija o web stranici koju prijavljujete (na primjer web stranicu koja vas je uputila na tu web adresu, kako ste čuli za to, i slično…).

Provjerite status Anti-Phishing zaštite

Ako želite provjeriti status Anti-Phishing zaštite na računalu pratite niže navedene upute:

 1. U glavnom prozoru programa kliknite na PodešavanjeInternetska zaštita.
  Slika 1-3
 2. Ako je Anti-Phishing zaštita aktivirana, klizač je zelen, i u sekciji Anti-Phishing zaštita bit će prikazana poruka Aktivirano. (kao što je prikazano na slici 1-4 ovdje ispod).
  Slika 1-4

Ako je Anti-Phishing zaštita deaktivirana, klizač je sive boje (za trajno deaktiviranu Anti-Phishing zaštitu) ili crvene boje (za privremeno deaktiviranu Anti-Phishing zaštitu).
U sekciji Anti-Phishing zaštita bit će prikazana poruka Trajno deaktivirano ili Pauzirano.

Slika 1-5

Iznova aktivirajte Anti-Phishing zaštitu

Ako želite iznova aktivirati Anti-Phishing zaštitu na računalu, pratite niže navedene upute:

 1. U glavnom prozoru programa kliknite na PodešavanjeInternetska zaštita.
  Slika 2-1
 2. Kliknite na klizač pokraj Anti-Phishing zaštita.
  Kada kliknete na njega on treba pozeleniti (kao što je bilo prikazano na slici 1-4)
  Slika 2-2

Dodajte web stranice na bijelu listu (Whitelist)

Bijela lista je lista web stranica koje bi normalno bile blokirane od strane ESET-ovih prgrama, alil su dostupne zato što ste to vi dopustili. Potencijalne phishing web stranice koje ste postavili na bijelu listu, prema zadanim postavkama istječu s popisa bijele liste nakon nekoliko sati.
Ako želite za stalno dozvoliti pristup potencijalnim phishing stranicama bez prekidanja od strane ESET-ovih programa, pratite niže navedene upute:

 1. Pritisnite tipku F5 kako bi otvorili prozor Napredno podešavanje.
 2. Kliknite na WEB I E-POŠTAZaštita web pristupa,
  proširite Upravljanje URL adresama
  pa potom kliknite na Uredi (pokraj Popis adresa).
  Slika 3-1
 3. Odaberite Popis adresa izuzetih od skeniranja,
  potom kliknite na Uredi.
  Slika 3-1
 4. U prozoru "Uredi popis", kliknite na "Dodaj" pa upišite željenu URL adresu.
  Kliknite na U redu u svakom od otvorenih prozora ESET-ovog programa, kako bi spremili promjene i izašli iz prozora naprednog podešavanja.

Od ESET-ovog programa više nećete primati obavijesti o prijetnjama kada budete pristupali tom URL-u.

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja


SOLN3100


Zadnja promjena:
Avatar

Author: NORT