TvrtkaPartneri
 

NORT - Baza znanja

Kontaktirajte podršku

NORT - Baza znanja

Kontaktirajte podršku

   
 
Pretraga Baze Znanja
Traži Opcije
Pitanja i odgovori
Opći savjeti i definicije
Prestanak podrške za Microsoft Windows XP i ESET-ovi proizvodi

 

Problem

 • Nakon 08.04.2014, Microsoft više ne pruža sistemske nadogradnje za Windows XP SP3 sustave
   
 • ESET i dalje podržava Microsoft Windows XP operacijski sustav.
  Do kraja 2017-e godine činio je to najnovijim 32-bitnim i 64-bitnim verzijama ESET programa (u daljnjem tekstu ovo je označeno kao "period podrške" - engleski “support period”).
  U trenutku pisanja najnovije revizije ovog članka, još se uvijek održavaju (starije verzije) ESET-ovih programa koje su podržane  na Windows XP

 

Detalji

Redovita nadogradnja svakog programa je jedna od ključnih komponenti u računalnoj sigurnosti. Izostanak nadogradnje operacijskog sustava predstavlja možda najveći problem u sigurnosti kojega nijedan program, a tako ni antivirusni, ne može riješiti. ESET-ovi programi će nastaviti štititi računalo od prijetnji iz kategorije virusa, trojanaca i sl. no propusti u OS-u su velika i šira prijetnja.

Uzmimo na primjer zamišljeni slučaj da se otkrije propust u Windows XP koji napadaču omogućuje da neovlašteno preuzme kontrolu, a Microsoft ne isporuči zakrpu koja bi tu grešku brzo otklonila - napadač će imati mogućnost srušiti i blokirati i antivirusne programe (jer ima kontrolu nad operacijskim sustavom), te na tom području omogućiti aktivnosti virusima, crvima, ...
Takva eventualna ranjivost OS-a nikada neće biti uklonjena, pa će računalo i antivirusni programi u tim uvjetima bili trajno izloženi opasnosti.

Korisnicima se stoga savjetuje da ako još uvijek koriste Windows XP a to mogu učiniti - čim prije zamijene taj OS novijim, ili promijene računala na kojima imaju Windows XP novijima s drugim operacijskim sustavom (na primjer sa Windows 10)

 

Rješenje

 

ESET-ova podrška za proizvode koji su instalirani na Windows XP operacijskim sustavima

 

ESET pruža sljedeću podršku korisnicima ESET-ovih programa na operacijskom sustavu Windows XP tijekom perioda podrške:

 • Redovite aktualizacije baze podataka virusnih potpisa za najnovije prijetnje
 • Dosljedne aktualizacije programskih komponenti (eng: Consistent updates to other parts of the antivirus engine)
 • Rješavanje upita za pomoć ESET-ovoj službi za korisnike

  U trenutku pisanja najnovije revizije ovog članka ESET za korištenje s Windows XP SP3 preporučuje slijedeće (sada već starije) verzije programa:
  Za kućne korisnike i male urede: Online instalacijski paket (The Live installer) automatski prepoznaje verziju operacijskog sustava. Ako bude uočen Windows XP SP3, automatski će provesti instalaciju verzije 9.0.429.2 koja podržava Windowse XP SP3.
  Poslovni Endpoint programi: Verzija 6..5.2118
   

Provjerite sistemske zahtjeve:

 

Prije instalacije bilo kojeg ESET-ovog programa na Windows XP, osigurajte da to računalo zadovoljava sistemske zahtjeve ESET-ovih proizvoda.

Kliknite na odgovarajući link da vidite sistemske zahtjeve za ESET-ove programe:

 

 

Besplatna nadogradnja na najnoviju verziju ESET-ovog programa

 

Imajte na umu da, iako se ESET i dalje podržava Windows XP, operacijski sustav Windows XP je sve ranjiviji na prijetnje jer više ne prima redovite nadogradnje od Microsofta. Redovite nadogradnje operacijskog sustava koriste se za uklanjanje ranjivosti (eng: exploits) i krpanje postojećih sigurnosnih propusta.

 • Kako biste održali najviši stupanj sigurnosti, ESET predlaže da nadogradite operacijski sustav vašeg računala ili da premjestite važne podatke na računalo s novijim operacijskim sustavom.
 • Ako baš morate nastavti koristiti računala s  Windows XP operacijskim sustavom odvojite ih u posebnu (odvojenu) mrežu ili segment mreže, a po mogućnosti ne koristite ih za pristup Internetu.
 • ESET preporučuje i da koristite najnovije verzije ESET-ovih programa za koje ste kupili licence, kako biste održali najviši mogući stupanj zaštite sa zastarjelim Windows XP operacijskim sustavom.
   

 

Kućni korisnici i mali uredi: Koji ESET-ov program imam instaliran na računalu i da li je to najnovija verzija?

Poslovni korisnici: Imam li najnoviju verziju ESET Remote Administrator / ESET endpoint programa?
 

 

 

Za više informacija

 

Pročitajte sljedeće članke na ESET-ovom blogu da biste saznali više o posljedicama prestanka Microsoftove podrške za Windows XP:

 

 

Što možete učiniti da smanjite opasnost ako nastavite koristiti Windows XP

 

 

 

 

(posljednji puta revidirano 20.03.2019)
SOLN3507
ID5990
https://support.eset.com/en/microsoft-windows-xp-end-of-support-and-eset-products

Ključne riječi: xnortx eol eos endoflife endofsupport end of life end of support xpeol eolxp xpeos eosxp