TvrtkaPartneri
 

NORT - Baza znanja

Kontaktirajte podršku

   
 
Pretraga Baze Znanja
Traži Opcije
Pitanja i odgovori
Opći savjeti i definicije
Što je potencijalno neželjena aplikacija?

 

Pitanje

  • Ne znate što je potencijalno neželjena aplikacija
  • Pri pokretanju instalacije ESET antivirusnog programa upitani ste želite li omogućiti otkrivanje potencijalno neželjenih aplikacija
  • Na računalu se nalazi aplikacija koju je ESET označio kao potencijalno neželjenu aplikaciju
  • ESET-ov program upozorio je da pokušavate pristupiti web stranici s potencijalno neželjenim sadržajem

 

Odgovor

 

Potencijalno neželjena aplikacija


Potencijalno neželjena aplikacija (PUA) je program koji sadrži adware, instalira alatne trake (toolbars), prati (špijunira) ponašanje korisnika na Internetu, ili ima druge nejasne ili prikrivene ciljeve. Postoje neke situacije u kojima korisnik može osjetiti da prednosti potencijalno neželjene aplikacije nadvladavaju rizike. Zbog tog razloga ESET potencijalno neželjenim aplikacijama dodjeljuje kategoriju nižeg rizika u usporedbi s drugim malicioznim programima kao što su na primjer trojanci ili crvi.
 

Dok instalirate ESET-ove sigurnosne programe, možete odlučiti da li želite aktivirati otkrivanje PUA - kao što je prikazano ovdje ispod (slika 1-1):
(mi preporučujemo da odaberete opciju Aktiviraj otkrivanje potencijalno neželjenih aplikacija)

Slika 1-1

 

Ove postavke mogu se mijenjati u postavkama ESET programa u bilo koje vrijeme.
Kliknite na link ovdje ispod za detaljne instrukcije o mijenjanju tih postavki:

 

 

Upozorenje – Pronađena je potencijalna prijetnja


Kada ESET otkrije potencijalno neželjenu aplikaciju, možete odabrati koju akciju želite poduzeti (Pogledajte sliku 1-2 za primjer):

  • Prekini vezu:  Ova opcija prekida akciju i sprječava ulaz potencijalno neželjene aplikacije na vaše računalo.
  • Zanemari: Ova opcija dopušta ulaz potencijalno neželjene aplikacije na vaše računalo.
  • Izuzmi popis od otkrivanja: Ako želite dopustiti da se ta aplikacija i u budućnosti pokreće na vašem računalu bez prekidanja, kliknite na Prikaži napredne mogućnosti i odaberite potvrdni okvir pokraj Izuzmi potpis od otkrivanja.

 

Upozorenje!


Potencijalno neželjene aplikacije mogu instalirati adware, alatne trake (toolbars) ili sadržati i neka druga neželjena i nesigurna svojstva programa.
Stoga preporučujemo da dobro razmislite da li su vam takve aplikacije zaista nužno neophodne prije no što im omogućite funkcioniranje na računalu.


Slika 1-2

 

 

Potencijalno neželjene aplikacije – dodaci programima (eng: software wrappers)


Dodaci programima su posebne modifikacije aplikacija (ili alati) koje koriste pojedini web portali koji nude preuzimanje različitih programa. Ti posebni alati instaliraju programe koje ste vi namjeravali preuzeti ali uz to instaliraju i dodatni neželjeni softver, kao što su alatne trake (toolbars) ili adware. Tako dodani softver može napraviti promjene na web preglednicima i postavkama pretraživanja. Isto tako ti web portali ne obavještavaju proizvođače softvera niti korisnike koji žele preuzeti taj softver da su izvršene modifikacije i da nije lako vratiti postavke na prethodno stanje. Zbog toga ESET klasificira te dodatke programima kao posebne tipove potencijalno neželjenih aplikacija te tako omogućuje korisnicima da sami odluče žele li izvršiti takav download ili ne.

 

 

Potencijalno neželjene aplikacije – Čistači baze registaraČistači baze registara su programi koji sugeriraju da Windows baza registara zahtijeva redovito održavanje i čišćenje. Korištenje čistača baza registara može uključiti dodatne rizike na računala na kojima se provodi. Dodatno, neki čistači baze registara iznose nekvalificirane, neprovjerljive ili na drugi način neodržive tvrdnje o koristima koje pružaju i/ili generiraju obmanjujuća izvješća o računalnom sustavu bazirana na rezultatima "besplatnog skeniranja".
Ove lažne tvrdnje i izvješća nastoje vas uvjeriti da kupite punu verziju ili pretplatu, uobičajeno bez da dozvole da isprobate tako reklamirani čistač baze registara prije kupovine. Zbog tih razloga, ESET klasificira takve programe kao PUA i omogućava da ih blokirate.


 

Potencijalno neželjeni sadržaj


Ako je omogućena detekcija PUA u ESET-ovom programu, web stranice koje imaju reputaciju promoviranja PUA ili imaju reputaciju da zavaravaju korisnike kako bi obavljali radnje koje bi mogle imati negativne posljedice na njihov sustav ili doživljaj pregledavanja Interneta biti će blokirane kao potencijalno neželjeni sadržaj.
Ako primite obavijest da je web stranica kojoj pokušavate pristupiti kategorizirana kao stranica s potencijalno neželjenim sadržajem možete kliknuti na Vrati se natrag kako bi se udaljili od takve web stranice, ili možete kliknuti na Zanemari i nastavi kako bi omogućili takvoj stranici da se učita (kao što je prikazano na slici 1-3 ovdje ispod):

Slika 1-3
 

 

 

Povratak na vrh

 

 

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja

 

 

 

 

(posljednji puta revidirano 05.06.2019)
SOLN2629
ID226

https://support.eset.com/en/what-is-a-potentially-unwanted-application-or-potentially-unwanted-content