TvrtkaPartneri
 

NORT - Baza znanja

Kontaktirajte podršku

   
 
Pretraga Baze Znanja
Traži Opcije
Pitanja i odgovori
ESET Remote Administrator 5
Što je ESET Remote Administrator (ERA) Policy Manager i kako radi?

 

Pitanje

 • Što je Policy Manager i kako ga koristiti?

 

Detalji

Napomena:

Za dodatne informacije o konfiguracijskim postavkama (Policies), molimo pročitajte sekciju  5.3, 'Policies' u dokumentu  ESET Remote Administrator Guide.

 

Odgovor

Što je Policy Manager?

 

ESET Remote Administrator (ERA) Policy Manager dopušta administratorima da kreiraju konfiguracijske postavke (Policy) i primjene ih na pojedinačne korisnike, podgrupe ili grupe računala, ili po potrebi na cijele mreže.

 • Konfiguracijske postavke raspoređene su hijerarhijski, gdje je konfiguracijska postavka dijete (eng: Child Policy) prisiljena naslijediti pravila od roditeljske konfiguracijske postavke (eng: Parent Policy)..

 • Prema inicijalnim postavkama, ako postoji konflikt između pravila u roditeljskoj konfiguracijskoj postavki (Parent Policy)  i istog pravila u konfiguracijskoj postavci dijete (Child Policy), pravila iz konfiguracijske postavke dijete (Child Policy) stupiti će na snagu na svim klijentima dodijeljenim toj konfiguracijskoj postavci dijete (Child Policy).

 • Konfiguracijske postavke slične su konfiguracijskim zadacima (Configuration tasks), osim što konfiguracijske postavke nisu jednokratni zadaci već se dosljedno i konstantno primjenjuju na istu skupinu radnih stanica.


Svako pravilo ima dva osnovna atributa koja definiraju kako se aktivni konfiguracijski parametri usvajaju od strane niže rangiranih pravila (Child Policies). Ti atributi navedeni su u sekciji Policy attributes & actions:

 • Force over any children policy - Atribut koji prisiljava sve aktivne parametre naslijeđenih pravila. Ako se pravilo dijete razlikuje, spojeno pravilo  će se prilagoditi svim aktivnim parametrima roditeljskog pravila.

 • Down replicable policy - aktivira replikaciju na svim niže rangiranim pravilima (child policies), tj. može poslužiti kao zadano pravilo za sve niže ERA servere i može biti pridijeljeno svim klijentima koji se spajaju na te niže ERA servere.

Slika 1-1
Kliknite na sliku za povećani prikaz

 

Kako koristiti Policy Manager?

Primarne funkcije Policy Managera uključuju kreiranje, modificiranje i uklanjanje konfiguracijskih postavki.

 • Policy Manager otvarate tako da kliknete na  Tools Policy Manager.

 

Kako kreirati nove konfiguracijske postavke:

 1. kliknite na Add New Policy

  Slika 1-2
  Kliknite na sliku za povećani prikaz

   

 2. U polje Policy name upišite naziv konfiguracijske postavke.
   

 3. Koristeći padajući meni u polju Parent policy odaberite roditeljske konfiguracijske postavke (eng: Parent Policy).
   

 4. Odaberite inicijalne konfiguracijske postavke (Policy configuration) i kliknite na OK. Možete odabrati jednu od dolje navedene četiri opcije:

  • Create empty policy configuration – Napravite prazni predložak sa svim pravilima postavljenim na inicijalno stanje i bez označenih stavki.

  • Copy merged policy configuration from policy – Kopirajte sva postojeća pravila i označene stavke iz konfiguracijske postavke koju ste odabrali u pripadajućem padajućem meniju.

  • Copy policy configuration from .xml file – Kreirajte novu konfiguracijsku postavku koristeći postavke iz .xml datoteke. Sva pravila konfigurirana u .xml datoteci biti će označena u novoj konfiguracijskoj postavci.

  • Create with Firewall Rules Merge Wizard – Kreirajte novu konfiguracijsku postavku koristeći rezultate Firewall Rules Merge čarobnjaka. Samo pravila firewalla u konfiguracijskoj postavci biti će označena sve ostalo biti će postavljeno na inicijalno stanje i bez označenih stavki.

 

Slika 1-3

 

Kako promijeniti postojeće konfiguracijske postavke:

 1. Odaberite željenu konfiguracijsku postavku pa kliknite na Edit.
   

 2. Napravite željene promjene pa kliknite na Console Yes da ih spremite i izađete iz ESET Configuration Editora.

Replicirane konfiguracijske postavke moguće je editirati kada ste spojeni na ERA server odgovoran za te konfiguracijske postavke

Server s kojeg je konfiguracijska postavka replicirana uključen je u zagradama na kraju imena konfiguracijske postavke.

 

 

Kako ukloniti konfiguracijske postavke:

 1. Odaberite željenu konfiguracijsku postavku i kliknite na Delete Policy.

 1. Koristeći padajući meni odaberite "New policy for primary clients with the currently deleted policy" pa kliknite na OK.

  Slika 1-4
  Kliknite na sliku za povećani prikaz

   

Kako ukloniti konfiguracijske postavke i sve pripadajuće konfiguracijske postavke "dijete" (Child Policies):

 1. Odaberite željenu konfiguracijsku postavku i kliknite na Delete Policy.

 1. Odaberite Delete Policy Branch.

  Slika 1-5
  Kliknite na sliku za povećani prikaz

   

 1. Koristeći padajući meni odaberite "New policy for primary clients with the currently deleted policy" pa kliknite na OK.

 

Kako Policy Manager konfigurira klijente?

 • Svaki klijent koji se spaja na ERA dodijeljen je konfiguracijskim postavkama (Policy).
   

 • Klijenti će primati pravila samo od konfiguracijskih postavki kojima je dodijeljen.
   

 • Kolona Actual Policy Name u tabu Clients ESET Remote Administrator konzole (ERAC) prikazati će naziv konfiguracijskih postavki dodijeljenih  svakom pojedinom klijentu.
   

 • Novi klijenti koji nisu dodijeljeni ni jednoj konfiguracijskoj postavci primiti će pravila od konfiguracijske postavke "Default policy for primary clients".

 

Kako klijenti preuzimaju aktualizacije konfiguracijskih postavki?
 

Kada je konfiguracijska postavka modificirana, klijent dodijeljen koji joj je dodijeljen će prilagoditi svoju konfiguraciju za svaku modificiranu stavku te konfiguracijske postavke. Promijenjene stavke biti će označene plavom ikonom s lijeve strane konfiguracijske postavke. Svaka stavka koja nije označena biti će ignorirana od strane klijenta a klijent će zadržati sva pravila koja već ima za tu (ignoriranu) stavku.

 

Dodatne postavke
 

Određena pravila koja mogu biti modificirana korištenjem Policy Managera, kao što su planirani zadaci, iznimke i pravila (za firewall, HIPS i slično) prema inicijalnim postavkama neće zamijeniti postojeća pravila na klijentskim radnim stanicama. Biti će dodana već postojećim parametrima na klijentima osim ako vi ne specificirate brisanje/zamjenu starijih unosa.

 • Klijenti će primiti promjene u svojoj konfiguraciji kada se prijave na ESET Remote Administrator Server (ERAS). Ako se klijent ne prijavljuje na ERAS neće primati promjene konfiguracije napravljene korištenjem Policy Managera.
   

 • Klijent će primati samo one promjene koje se odnose sekciju konfiguracije koja odgovara ESET-ovom proizvodu instaliranom na tom klijentu. Na primjer sve modifikacije u konfiguracijskim postavkama za klijenta s ESET NOD32 Antivirus Business Edition verzije 4 moraju biti napravljene u sekciji Windows product line v3 and v4, dok promjene za ESET endpoint proizvode moraju biti napravljene u sekciji Windows desktop v5.
   

 • Ako je na klijenta instaliran ESET File Security ili ESET Mail Security verzije 4.5 ili noviji, taj klijent primati će modifikacije napravljene u sekciji Windows server v4.5, ali sve starije verzije ESET File Security i ESET Mail Security primati će modifikacije napravljene u sekciji Windows product line v3 and v4.

 

Rješavanje problema
 

Da ispitate trenutnu konfiguraciju klijenta i provjerite da li su promjene koje ste napravili u Policy manageru stupile na snagu, u ERAC desnom tipkom miša kliknite na klijenta u tabu Clients i tamo iz kontekstnog menija odaberite Configuration View

Ako izgleda da promjene izvršene u Policy Manager ne djeluju, provjerite slijedeće: 

 • Da su klijent(i) koje želite modificirati bili prijavljivani na ERA od kada ste spremili promjene konfiguracije do trenutka provjere

 • Da polje Actual Policy Name (u ERAC tabu Clients) prikazuje ispravnu konfiguracijsku postavku (onu na kojoj ste izvršili promjene

 • Da su u konfiguracijskim postavkama izmjene izvršene na sekciji koja odgovara ESET-ovim proizvodima koju su instalirani na klijentu (klijentima)

 • Da su konfiguracijske stavke koje želite prilagoditi označene u ispravnoj konfiguracijskoj postavci.

 

 

(posljednji puta revidirano 28.08.2014)