TvrtkaPartneri
 

NORT - Baza znanja

Kontaktirajte podršku

   
 
Pretraga Baze Znanja
Traži Opcije
Pitanja i odgovori
ESET programi za Windowse
Kako radi Anti-Phishing u ESET-ovim programima?

 

Pitanje

 • Što je "phishing"?
 • Dobili ste poruku upozorenja "Upozorenje: potencijalni pokušaj phishinga" ("Warning: Potential phishing threat") kada pokušate posjetiti određene web stranice ili domene
 • Kako prijaviti phishing web stranicu ili prijaviti lažno pozitivnu prijavu phishing web stranice?
 • Kako aktivirati / deaktivirati Anti-Phishing značajku u ESET-ovim programima?

 

Detalji

Anti-Phishing tehnologija štiti od pokušaja krađe osjetljivih informacija kao što su korisnička imena, lozinke, bankovni podaci ili podaci s kreditnih kartica od strane lažnih web stranica koje se predstavljaju kao legitimne web stranice.
Kada računalo pokuša pristupiti web adresi (URL) ESET ju uspoređuje s bazom poznatih phishing web stranica. Ako se pronađe pandan, veza s URL-om će biti prekinuta, i biti će prikazana poruka upozorenja. Međutim imate opciju da nastavite na URL na svoj rizik ili da prijavite URL kao lažno pozitivno upozorenje.

ESET redovito aktualizira anti-phishing bazu (računala korisnika dobivaju informacije o novim phishing prijetnjama svakih 20 minuta). Ta baza sadrži i informacije od ESET-ovih partnera.


Odgovor

 

ESET Smart Security Premium, ESET Internet Security, ESET NOD32 Antivirus (i ESET Smart Security) pružaju Anti-Phishing zaštitu koja omogućava da blokirate web stranice koje distribuiraju phishing sadržaj.

ESET i mi striktno preporučujemo da ostavite Anti-phishing omogućen (Anti-Phishing je omogućen prema inicijalno podešenim postavkama).

 


Upozorenje o potencijalnom pokušaju phishinga

 

Kada pristupite phishing web stranici, u svojem web pregledniku dobiti ćete niže prikazanu obavijest (pogledajte sliku 1-1). U isto vrijeme ESET-ov program prikazati će i upozorenje prikazano na slici 1-2.
Ako kliknete na "Zanemari prijetnju", ( ili "Nastavi na stranicu" u verziji 8 i starijima - kliknite ovdje ako želite vidjeti ekransku sliku za V8), možete pristupiti toj web stranici bez primanja poruke upozorenja.

Nije preporučljivo pristupati web stranicama koje su bile identificirane kao potencijalne phishing stranice.
 

Slika 1-1

Slika 1-2
 


ESET-u prijavite phishing web stanicu

 

Prijavljivanje potencijalno malicioznih web stranica ESET-u doprinosi online sigurnosti drugih ESET-ovih korisnika tako što time upozoravate ESET-ove stručnjake o potencijalno malicioznom sadržaju koji bi ESET trebao otkrivati.

Ako želite prijaviti phishing / maliciozne web stranice ESET-u radi analize, ili ESET-u prijaviti sigurne web stranice za koje želite da budu uklonjene s ESET-ove crne liste (balakclist), posjetite slijedeće ESET-ove web stranice:

 • Prijavite stranicu za phishing
  Web stranica za koju znate ili sumnjate da je phishing web stranica nije detektirana od strane ESET-ovih programa. Sadržaj koji ćete ovdje dodati može biti dodan u crnu listu (blacklilst) ako analiza pokaže da je s te web stranice distribuiran maliciozni sadržaj.
   
 • Prijavite neispravno identificiran phishing
  Web stranica za koju znate da je sigurna, detektirana je kao prijetnja. Sadržaj koji je prijavljen kao lažno pozitivan (neispravno identificiran) ponovo će posjetiti ESET-ovi sigurnosni stručnjaci, pa ako procijene da je siguran ukloniti će ga s crne liste.

 


Porukom e-pošte prijavite stranicu za phishing ili neispravno identificiran phishing


Izvještaje o phishing web stranicama ili neispravno identificiranom phishingu pošaljite na adresu e-pošte samples@eset.com.

Molimo da kao subjekt poruke koristite opis (kao npr pronađena Phishing stranica, ili slično) a u tijelu poruke osim linka dostavite koliko god vam je moguće informacija o web stranici koju prijavljujete (na primjer web stranicu koja vas je uputila na tu web adresu, kako ste čuli za to, i slično...).

 

 

Provjerite svoj status Anti-Phishing zaštite


Ako želite provjeriti status Anti-Phishing zaštite na svojem računalu pratite niže navedene upute:
 

 1. U glavnom prozoru programa kliknite na PodešavanjeInternetska zaštita.

  Slika 1-1
   

 2. Ako je  Anti-Phishing zaštita aktivirana, klizač je zelen, i u sekciji Anti-Phishing zaštita biti će prikazana poruka Aktivirano. (kao što je prikazano na slici 1-2 ovdje ispod).

  Slika 1-2
   

Ako je Anti-Phishing zaštita deaktivirana, klizač je sive boje (za trajno deaktiviranu Anti-Phishing zaštitu) ili crvene boje (za privremeno deaktiviranu Anti-Phishing zaštitu).
U sekciji Anti-Phishing zaštita biti će prikazana poruka Trajno deaktivirano ili Pauzirano.

Slika 1-3

 

 

Iznova aktivirajte Anti-Phishing zaštitu


Ako želite iznova aktivirati Anti-Phishing zaštitu na svojem računalu, pratite niže navedene upute:
 

 1. U glavnom prozoru programa kliknite na PodešavanjeInternetska zaštita.

  Slika 2-1
   

 2. Kliknite na klizač pokraj Anti-Phishing zaštita.
  Kada kliknete na njega on treba pozeleniti (kao što je bilo prikazano na slici 1-2)

  Slika 2-2

 

Dodajte web stranice na bijelu listu (Whitelist)


Bijela lista je lista web stranica koje bi normalno bile blokirane od strane ESET-ovih programa, ali su dostupne zato što ste to vi dopustili. Potencijalne phishing web stranice koje ste postavili na bijelu listu, prema zadanim postavkama istječu s popisa bijele liste nakon nekoliko sati.

Ako želite za stalno dozvoliti pristup potencijalnim phishing stranicama bez prekidanja od strane ESET-ovih programa, pratite niže navedene upute:

 

 1. Pritisnite tipku F5 kako bi otvorili prozor Napredno podešavanje.

   
 2. Kliknite na WEB I E-POŠTA →  Zaštita web pristupa,
  proširite Upravljanje URL adresama
  pa potom kliknite na Uredi (pokraj Popis adresa).

  Slika 3-1
   

 3. Odaberite Popis adresa izuzetih od skeniranja,
  potom kliknite na Uredi.

  Slika 3-2

   

 4. U prozoru "Uredi popis", kliknite na "Dodaj" pa upišite željenu URL adresu.
  Kliknite na U redu u svakom od otvorenih prozora ESET-ovog programa, kako bi spremili promjene i izašli iz prozora naprednog podešavanja.

  Kako formatirati URL adrese?

   

  Ako nije poznato cijelo ime ili je udaljeni server nepoznat, ili ako želite specificirati cijelu grupu udaljenih servera - možete koristiti masku. Maska (URL adresa koju želite dodati) može sadržavati zamjenske znakove (wildcards) i druge opcije kao što su:

  • * - Zamjenski znak zvjezdice zamjenjuje tekstualni znakovni niz
  • ? - Znak upitnika zamjenjuje bilo koji znak (na primjer, abc.ax? bila bi adresa s pretposljednjim znakom x)
  • http:// or https:// - Prefiks protokola je neobvezatan, ako nije uključen upotrebljavati će se oba
    

  Za detaljnije informacije pogledajte ovaj članak iz ESET-ovog online sustava pomoći o dodavanju maski.

  Slika 3-3

 

Od ESET-ovog programa više nećete primati obavijesti o prijetnjama kada budete pristupali tom URL-u.

 

 

Dodatne informacije i linkovi na povezane članke baze znanja

 

 

 

 

 

 

 

 

(posljednji puta revidirano 23.11.2018)
SOLN3100